Putem opri încălzirea globală ?
Temperatura medie globală a crescut cu 0,8° Celsius de la începutul revoluţiei industriale. Poate nu pare o creştere mare dar consecinţele sunt enorme. Calotele glaciare se micşorează de la an la an. Fenomenele meteorologice extreme şi cicloanele sunt din ce în ce mai frecvente. Schimbările climatice afectează deja ecosistemele şi pun în pericol vieţile a milioane de oameni, iar acesta este doar începutul.
Acesta este norocul nostru. Dacă noi am fost cauza, tot noi putem fi soluţia. Tehnologiile necesare există deja.
Noi putem şi trebuie să reducem emisiile de CO2 cu 50% până în anul 2050. Ţările industrializate vor trebui să reducă emisiile cu până la 80%. Dacă vom reuşi acest lucru, vom putea menţine creşterea temperaturii globale sub nivelul de 2° Celsius.
Aşa-numitul efect de seră este o acumulare de căldură în atmosferă. Fără ea, planeta noastră nu ar putea fi locuibilă. Dacă o parte din căldura reflectată de pământ nu ar fi ,,captată” de gazele cu efect de seră, suprafaţa planetei noastre ar fi cu 33° Celsius mai rece. Problema este că acum noi eliberăm în atmosferă din ce în ce mai multe gaze cu efect de seră iar acest lucru afectează echilibrul natural. De unde provin aceste gaze?
▪ Petrolul- Este principala sursă de energie dar şi una din principalele surse de. Este responsabil pentru 40% din emisiile combustibili fosili. Produsele petroliere sunt combustibili folosiţi de către aproape toate vehiculele motorizate sau aeriene, de multe sisteme de încălzire şi de centralele electrice.
▪ Cărbunele- Este deja la fel de vinovat ca şi petrolul şi în curând ar putea deveni inamicul numărul unu al climei. Arderea cărbunelui produce cantităţi foarte mari de CO2. Lignitul are un impact şi mai mare decât cărbunele. Deşi se estimează că rezervele de cărbune şi lignit vor ajunge pentru câteva sute de ani, folosirea lor necontrolată ar fi o catastrofă imensă pentru clima lumii.
▪ Gazul natural- Este privit drept cea mai ,,curată” formă de combustibil fosil şi poate fi folosit eficient pentru producerea căldurii şi a electricităţii. Totuşi, şi el generează jumătate din emisiile de CO2 ale lignitului pentru fiecare kilowatt/oră produs.
Mai jos am ataşat un link foarte interesant, unde puteţi vedea live emisiile de CO2 din întreaga lume.
“Adevarul este rareori pur şi niciodată simplu.” Oscar Wilde
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu